10 онлайн маркетинг съвета за туристически агенции

Маркетингът е изкуството да накараш хората да изберат теб, да говорят за теб, да мислят за теб. А в туризма, където клиентите ти се доверяват преди да са „пробвали“ продукта ти, няма по-добро нещо от това. С непрекъснато нарастващата конкуренция, обаче, изискванията към туристическите агенции в България по отношение на маркетинговото представяне стават все по-големи. Те винаги трябва да са ангажирани с клиентите си, да се борят за вниманието и доверието им.

Точно тук на помощ идва екипът на Travel Mind. Днес сме ви подготвили една събирателна публикация с топ съветите ни по отношение на онлайн маркетинга за туристически агенции. И въпреки че всеки бизнес трябва да се придържа към своя собствена стратегия и бранд мениджмънт, ние ще се опитаме да очертаем основни насоки за действие.

Ето и нашите избрани 10 онлайн маркетинг съвета за туристически агенции:

1. Създайте първоначален маркетингов план и го следвайте

Ако искате да развивате успешно своята маркетингова програма, първото нещо, което трябва да направите е да създадете ефективен маркетингов план. В него следва да опишете основните насоки, които вашата туристическа агенция ще следва в онлайн пространството – какви реклами ще ползвате, какво съобщение ще предавате, колко средства ще инвестирате. Маркетинговият план ще ви послужи като база за следващите по-конкретни маркетингови действия. Предварителното планиране е една от стъпките към успеха.

От къде да започнем: 10 ключови елемента на маркетинговия план в туризма

2. Наблегнете на мобилния маркетинг

В нашата практика все още забелязваме туристически агенции, които не обръщат внимание на мобилните потребители, които са все по-голяма част от клиентите ни. Какво означава това? Ако даден човек, докато си сърфира в интернет, попадне на ваша туристическа програма и реши да я разгледа през смартфона си, той може да се откаже дори преди да е започнал да чете маршрута.

Причините са много – бавно зареждане на сайта през мобилен телефон, неправилно показване на съдържанието, невъзможност да разгледа цялостно програмата и много други проблеми. Оптимизацията на сайта на вашата туристическа агенция е важна стъпка към по-добър онлайн маркетинг, макар и само една малка част от усилията за мобилен маркетинг, които си струва да приложите.

От къде да започнем: 7 невероятни идеи за мобилен маркетинг в туризма

3. Възползвайте се от неподозираната сила на Instagram

Стотици млади хора в България използват Instagram ежедневно. Все още много малко туристически агенции се възползват от този факт, за да ги привлекат като свои клиенти. Затова именно сега е моментът, в който трябва задължително да се възползвате от Instagram и да започнете да рекламирате в социалната мрежа. Въпреки че е част от Facebook, Instagram си има своите особености и тънкости. Маркетингът там обаче може да се окаже много, много ефективен именно за вашата туристическа агенция. Защо не пробвате още днес?

От къде да започнем: Как да създадем перфектната маркетингова стратегия в Instagram

4. Работете за увеличаване на феновете си във Facebook

Facebook е социалната мрежа, която (почти) всички ваши клиенти използват. Социалната мрежа ви позволява всеки ден, по всяко време да общувате с тях, да ги информирате за нови туристически програми, да им представяте нови оферти. Срамота е, ако пропускате потенциала на Facebook като един от основните онлайн маркетингови инструменти за туристическата ви агенция.

Едно от важните неща, към които трябва да се стремите в социалната мрежа, е да увеличавате феновете си, за да може в последствие да ги привлечете като реални клиенти. Освен с платена реклама, това може да стане и по много естествени начини. По-голямата база фенове ще ви донесе повече възможности за реализиране на продажби. А какво по-хубаво от това?

От къде да започнем: 10 начина да увеличим феновете си във Facebook

5. Прилагайте работещи маркетингови стратегии във Facebook

Успешното представяне във Facebook е това, което ви носи реални клиенти и продажби. Разбира се, няма златно правило, което да ни казва какво точно да правим, че да продаваме повече през социалната мрежа. Можем обаче да ви покажем няколко успешни примера от нашата практика и насоки за действие, които ще ви помогнат да разберете по-добре как и какво работи във Facebook.

От къде да започнем: Успешни маркетингови стратегии във Facebook за туристически агенции

6. Следете тенденциите във Facebook и се адаптирайте

Неслучайно обръщаме голямо внимание на Facebook – потенциалът на социалната мрежа като маркетингов канал е огромен! Често, обаче, Facebook прави промени, въвежда нови функции, премахва стари. Тези неща не трябва да ви отблъскват. По-скоро ги приемайте като предизвикателство и се научете как да се възползвате от всяка нова тенденция. Това е ключът към успеха във Facebook.

От къде да започнем: Как се променя Facebook маркетингът с 5-те нови реакции

7. Управлявайте правилно кампаниите си в Google Adwords

Задължително условие за всички туристически агенции е използването на Google Adwords рекламни кампании. Те носят най-бързи и измерими резултати, което ги превръща в един от най-ефективните инструменти за продажби. Огромната конкуренция, спецификите на пазара и куп други условия поставят редица изисквания към туристическите агенции, които искат да рекламират в Google. Тънкостите за успешната реклама се крият в малки детайли, които необучения персонал няма как да знае. Затова е важно да се фокусирате за правилно управление на кампаниите в Google Adwords, за да не хвърляте пари на вятъра, а да влагате рекламните средства за по-добри резултати.

От къде да започнем: Доверете се на опитен експерт по Google Adwords

8. Бъдете полезни за клиентите – започнете собствен блог

Туристическият блог е за агенции, които искат да създадат уникална и разпознаваема идентичност на своя бранд, да бъдат наистина полезни за клиентите и да създадат дългосрочна връзка с тях. Усилията по поддържането на собствен фирмен блог са значителни, но резултатите са впечатляващи. Блоговете са за фирми, които искат да развивате не просто бизнес, а бранд. Бранд, който хората ще познават, ще оценяват и ще се доверяват.

От къде да започнем: 10 съвета за ефективен маркетинг чрез съдържание в туризма

9. Инвестирайте в обучение по онлайн маркетинг в туризма

Никой не очаква от вас да знаете отговора на всички въпроси. Може да сте най-великият мениджър и бизнесмен на света, но ако маркетинговите умения в интернет ви куцат, бизнесът ви може да пострада. Най-доброто решение е да инвестирате в специализирано обучение по онлайн маркетинг в туризма за вас или вашия персонал, водено от експерти, които се занимават с това непрекъснато и имат на какво да ви научат. Така ще получите свежи идеи, нови знания и конкретни стъпки към по-добър онлайн маркетинг.

От къде да започнем: Следете актуалните обучения на Travel Mind в сайта и във Facebook

10. Доверете се на външна маркетингова агенция

Причините за това са много – доверявате се на експерти, които се занимават конкретно с такива дейности, получавате реални резултати, управлявате разумно инвестицията си, плащате за професионализъм… Ако решите да се доверите на Travel Mind, ние ви гарантираме, че ще получите точно тези предимства, а и още много други.

От къде да започнем: Пакетни услуги за туристически агенции

Всеки бизнес се нуждае от успешен онлайн маркетинг и колкото по-рано започнете да инвестирате разумно средствата си в тази насока, толкова по-добри резултати ще получите. Новият туристически пазар, огромната конкуренция и необятните възможности на интернет поставят редица предизвикателства пред туристическите агенции, но с целенасочена визия и професионализъм може да стигнете далеч.

Вашият коментар

Facebook
Instagram
LinkedIn