Маркетинг съвети за туристически агенции: Социални мрежи

Туристическите агенции все още са сред най-търсените компании в туризма за организирани пътувания. Въпреки нарастващия брой самостоятелни пътешественици, агенциите винаги ще бъдат полезни за много хора, любители на пътуването.

Това, което ще се промени обаче е начинът, по който туристическите агенции достигат до своите клиенти. В днешния дигитален свят онлайн присъствието е задължително, ако искаме да продаваме услугите си. А социалните мрежи са един от начините да си изградим едно силно и стабилно онлайн присъствие за постигане на бизнес целите си.

Спрямо нашия опит ви споделяме най-полезните маркетинг съвети за туристически агенции относно използването на социалните мрежи за привличане на клиенти и повече продажби:

ЗАЩО СЕ НУЖДАЕМ ОТ МАРКЕТИНГ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Социалните мрежи няма да се изпарят. Напротив, ако все още не сме се фокусирали върху тях, трябва да направим всичко възможно да наваксаме. Като туристическа агенция трябва да използваме социалните мрежи като още един начин да популяризираме бизнеса си.

Социалните мрежи не заменят традиционните канали за продажба и реклама. Те са просто още един от тези канали, който си има своите характерни особености. Те са необходимото допълнение към общата маркетингова стратегия на нашата туристическа агенция.

Социалните мрежи ни позволяват да комуникираме с бивши, настоящи и потенциални клиенти с различен тон и формат от който и да е друг маркетингов канал. Различните платформи като Facebook, Twitter, Pinterest и други, освен всичко друго, ни позволяват да опознаем нашите клиенти и да изградим трайна връзка с тях.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ РАЗЛИЧНИТЕ СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Facebook – Facebook е най-доброто начало на маркетинга в социалните мрежи за всяка туристическа агенция. Нека си го кажем – повечето от настоящите ни клиенти имат профил в социалната мрежа.

Сайтът позволява лесно да се свържем с клиентите си, както и да генерираме нови чрез тясно таргетиране на потребители, чиито интереси са свързани с пътуването. Чрез Facebook можем и лесно да споделяме съдържание и снимки на нашите предложения и услуги, за да вдъхновим хората да пътуват.

Twitter – Twitter е най-доброто място за оферти в реално време и новини „на момента“. Ако изградим добра база от последователи, които се интересуват от пътуване, можем лесно да комуникираме с тях. Затова първо създайте мрежа от хора с еднакви интереси и започнете да споделяте информация, новини, оферти.

Instagram – Instagram се разглежда като брандинг инструмент и платформа за вдъхновяване на пътуващите. Тъй като е изключително лесно да визуализираш пътуването, чрез снимки в социалната мрежа можеш да създадеш желание в последователите си и да се свържеш с тях емоционално.

Pinterest – Pinterest е още една визуална платформа, перфектна за туристически агенции. В нея можем да създадем албуми с вдъхновяващо съдържание, което да докосне потребителите, които между другото са повече жени, а знаем, че именно те най-често взимат решение за покупка в домакинството.

ЗА КАКВО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Всяка туристическа агенция трябва да има ясен маркетингов план, в който да са описани целите й. Както и при другите канали, в социалните мрежи трябва да се „влиза“ с ясни цели. Но ето кои са основните неща, за които можем да използваме тези платформи:

Да следим какво другите казват за нас: В социалните мрежи хората лесно могат да оставят коментари, ревюта и съобщения. След и по време на пътуването си много от клиентите ни споделят снимки и информация в профилите си и чрез споменаването на нашата фирма, лесно можем да следим какво се говори за нас и да използваме тази информация в маркетинговата си стратегия.

Да промотираме събития и оферти: Ако присъстваме на туристическо изложение или организираме собствено събитие, чрез социалните мрежи лесно можем да информираме хората за това. Можем и да рекламираме всякакви оферти и предложения за специфични дестинации или услуги.

Да организираме игри/състезания/томболи: Никога не е било по-лесно да накараме хората да се включат в игра с награди. Само с един-два клика на мишката получаваме публичност и достигаме до десетки и стотици потенциални клиенти. Организирането на такива томболи или игри е чудесен начин да осъществим продажби, да спечелим нови фенове или да си осигурим потенциални бъдещи клиенти.

Да се позиционираме като експерти в нашата област: Тъй като чрез социалните мрежи можем най-лесно да достигнем до нашите клиенти, можем и лесно да споделяме с тях експертни съвети, полезна информация или предложения. Можем да си изградим образ, на който да се доверяват и който да ни помогне да ги превърнем в реални купувачи на нашите услуги.

ПРИМЕРНИ МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Нашите маркетинг съвети за туристически агенции не свършват дотук. Често в практиката ни се налага да прилагаме различни стратегии, затова ще илюстрираме някои от тях, които може да приложите и в своите социални мрежи. Всичко обаче зависи от доброто целеполагане и таргетиране. След това можем да пристъпим към реализиране на някои от посочените стратегии.

1. Покажете актуални топ дестинации или курорти

Туристическата агенция Luxe Travel често споделя постове за ваканционни места с изкусителни снимки и описание. Това е чудесен начин да покажете дадена дестинация или курорт и да накарате хората да пожелаят да са там.

1

 

 

2. Публикувайте оферти и промоции

Всички социални мрежи могат да бъдат използвани, за да информираме нашите фенове или потенциални фенове за настоящите ни промоции и оферти. Туристическата агенция Tucan Travel използва Facebook, за да представи своя промоция по забавен начин, чрез който грабва вниманието на феновете, но и ги информира за своята оферта.

2

3. Организирайте конкурси

Поради възможността за лесно участие и публичност, социалните мрежи могат да бъдат използвани за организиране на конкурси. Един такъв пример ни дава туристическата агенция Adventure Canada. В своя кампания те са използвали грабваща снимка и атрактивна сума, за да визуализират наградата, а условието за участие е конкурсът да се сподели в социалните мрежи. По този начин са успели да привлекат близо 8000 участника.

3

4. Споделете снимки от вашите пътувания

Споделянето на снимки на наши клиенти е добра идея, защото те ще пожелаят да споделят това съдържаниев личните си профили и така нашият бранд ще достигне до още повече хора. Това също е добър PR инструмент, защото комуникира доверие към нашата туристическа агенция.

5. Споделяйте интересни и полезни статии за пътуване

Хората, които пътуват, винаги се интересуват от съвети или информация, която да им бъде полезна. Предоставяйки им такова съдържание чрез социалните мрежи е добър начин да ги накараме да се ангажират с него.

ИЗВОДИ

Надяваме се, че тази статия ви е показала колко важни са социалните мрежи като част от общия маркетингов план на вашата туристическа агенция. Успехът при използването им няма да дойде за един ден, нужно е постоянство и усилия.

Ако имате нужда от помощ при поддържането на профили в социалните мрежи на вашата туристическа агенция, ние от Travel Mind сме готови да ви помогнем! Можете да се свържете с нас по всяко време като изпратите запитване във формата по-долу или ни пишете директно на имейл info@travelmind.eu!

 

Вашият коментар

Facebook
Instagram
LinkedIn