България като туристическа дестинация в четири сезона

Сигурно и преди сте чували за красотата на България – за нейната природа, за реките, морето и величествените планини! Може би я свързвате и със символи като розата, лъва, вкусната кухня като баницата, бозата или киселото мляко, както и богата история и култура. Нека в следващите редове ви разкрия нещо повече за страната ни – ще откриете разнообразните й богатства в 4 сезона! Ще се убедите, че България е страна за всеки и по всяко време!

          Зима

Winter

Зимни спортове

Студеното време и снегът са повод за голяма част от хората да разнообразят ежедневието си с разходка до планината. Желани дестинации са първокласните планински туристически курорти като Банско, Боровец, Пампорово, а ще откриете и е още доста по-малки и уютни зимни курорти като Добринище и Чепеларе например. Те имат наистина добра база за зимни екстремни спортове – ски, сноуборд, алпинизъм, който е високопланински спорт. В курортите ни се предлагат и реномирани ски-училища, различна сложност на ски-писти, както и много добри лифтове и влекове.

Ако говорим за алпинизъм, у нас най-известните места са в Рила планина, където има 272 различни маршрута. Гостите на София също могат да се насладят на зимни спортове, като кабинковия лифт се намира само на няколко минути с кола от центъра на града.

СПА туризъм

Спа туризмът е друга високо търсена, утвърдена и желана от гостите на страната ни форма на туризъм! Тя не е предназначена само за един сезон, подходяща е за всяко време на годината. Търсенето за СПА туризъм в България е нараснало 3 пъти за последните 5 години. СПА туризмът се развива в положителна посока. У нас има 25 СПА дестинации, които са източник на различни по свойства минерални води, използвани за балнеолечебни цели, и гарантират пълноценно възстановяване, подобряване на здравето, а и просто пълноценна почивка за духа и тялото. Примери за такива центрове са Вeлинград (СПА столицата на Бакланския полуостров), Сандански /най-слънчевия град в България), Девин и Хисаря.

В България има едно от най-голямо разнообразие в света, що се отнася до минералните води и това не е за подценяване! Те за подходящи за лечение както на хора, страдащи от дадена болест, така и за съвсем здрави туристи, които искат да се отпуснат и да поглезят сетивата си

Още няколко подобни български дестинации, които си заслужава да посетите и предлагат отлично съотношение цена-качество са Костенец, Кюстендил, Вършец, Баня, Сепарева Баня, Берковица, Момин проход, село Ракитово. Последното е подходящо за страдащи от астма и белодробни заболявания. Момин проход, пък, има девет минерални извора. Водата там облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата система и различни алергии.

          Лято

Summer

Лятото е времето, през което всеки иска да се забавлява, да пътешества, да “открива” себе си и да експериментира. В България ще откриете чудесни възможности за това!

СПА туризъм

Освен, че лятото е чудесно време за СПА релакация, това може да се съчетае с планиснки туризъм.

Екстремен туризъм

Желанието на хората за силни емоции, откривателство и разнообразни развлечения се задоволява благодарение на различните видове екстремен туризъм, предлагани у нас.

От планинските спортове предлагаме: Спускане (downhill) е един от най-екстремните начини за каране. Представлява шеметно спускане надолу по определено трасе с много висока скорост, което е изключително опасно, но пък е търсено развлечение от любителите на адреналина.

Крос-кънтри е преминаването по различни терени с изкачване,

спускане, равни участъци. Избира се определен маршрут, по който се преминава.

Паралелният слалом е спорт, при който до четирима състезатели се спускат един до друг по специално трасе. Фрийрайдът (или свободното спускане) може да следва както предварително избран маршрут, така и просто свободно да се следват посоките. Траялът е друга дисциплина, за която обаче се изискват специални умения. При нея се преодоляват разнообразни препятствия, като целта е колоездачът да не допира с крак земята или да стъпва на нея.

Идва ред и на водните екстремни спортове, като при нас може да практикувате водни ски, уиндсърф, сърфиране, дайвинг, рафтинг, кану-каяк. Големите ни черноморски курорти предлагат различни форми на профеисонално организирани водни спортове. Ако пък искате да се насладите на рафтинга – добри условия се предоставят от река Струма и района на Кресненското дефиле, както и реките Арда, Велека, Бели и Черни Вит. Кану-каякът пък намира своето място при реките Искър и Струма.

От въздушните екстремни спортове в България ще откриете парапланеризъм, парашутизъм, парасейлинг, бънджи-скок. Китният планински град Сопот например е идеалното място за парапланеризъм, там се провеждат редица интенционални състезания. Там има подходящи условия и за зорбинг. Бънджи-скокът се практикува на много места, затова имате голям избор с различни грелдки. Едно от най-предизвикателните места за този скок се определя мостът над прохода Витиня, който е висок 120 м.

Морски туризъм

Тази форма на туризъм естевено е една от най-популярните и масови такива у нас и знаем, че сме известни с това. Имаме красиви плажове, които угаждат на вкуса на всеки – както диви и пусти, така и населени с много хора и заведения, които вдъхват още повече живот на тази картинка. Малки и големи – наличието на избор е предпоставка за мнозина да продължават да разчитат на България за своята лятна морска почивка. Водите на морето ни нямат силни водни течения, или пък опасни животински и растителни видове. Черноморските ни курорти предлагат на туристите хотелски комплекси с отлично съотношени цена-качество, луксозни хотели, бунгала, вили и апартаменти, като предоставят разнообразни възможности за семейна ваканция, истинска почивка, спорт, купони и веселие. От вас зависи какъв тип морска почивка харесвате, а после лесно ще изберете и курорт в който ще откриете всичко каквото търсите.

Чудите ли се какво още толкова предлагаме – вело и конен туризъм, фото и екотуризъм, посещение на природни, архитектурни и културни забележителности, имаме и много разработени маршрути за пешеходен туризъм. Продавачите на царевица, гевреци и сладолед са често срещан феномен по бреговете на Черно море – те могат да забавляват туристите с часове, пеейки различни закачливи песнички и споменавайки продуктите, които предлагат. Българските плажове са повече от 70. Имаме както стръмни, така и полегати склонове, а пък водата ни е благодатна за къпане заради ниската си соленост.

Не ни липсват нито черноморски езера – Аркутино, Атанасовско езеро, Балчишка тузла, Белославско езеро, Бургаско езеро, Варненско езеро и т.н., нито острови -Света Анастасия, Свети Петър, Свети Кирик и Юлита, Свети Тома. Езерата ни – лагуни и лимани, са убежище за огромно разнообразие от редки растения и животни, особено птици. В някои от тях има находища от лечебна кал, което е още една причина България да е сред първите места в Европа по богатство на балнеолечебни ресурси.

Ако сте семейство, което търси спокойствие и пълноценна почивка, тогава ви препоръчваме да посетите Св. Св. Константин и Елена, Албена, Ривиера, Обзор или Дюни например. Ако пък сте млада компания, която търси силни изживявания и нови развлечения, тогава за вас са курортите Слънчев бряг, Златни пясъци, Китен, Приморско и Лозенец, които се славят с наличието на много барове, дискотеки и разнообразни начини за забавление и активна ваканция/

Фестивален туризъм – истинско изживяване за гостите ни през цялата година

Festival

Фестивалният туризъм е характерен със разнообразни жанрови форми, той предлага възможност на туристите да участват в празниците – били те традиционни или съвременни.Фестивалите показват културата, историята и разкриват душата на България, те разкриват колорита и особеностите на региона и със своята автенточност и цветност привличат различни националности туристите. Най-често тези събития и фестивали са подчинени на определени видове изкуства и занаяти. В страната ни ще откриете повече от 500 фестивални събиия всяка година, започвайки от международни музиклни събития, театър, изкуство, които могат да са свързани с традициите, обичаите, а дори и новите технолгии.

А, ако започна да ви говоря за история, природа, кулинарни и винарски региони ще мога да напиша няколко книги по темата, но това с случая няма значение. Най-хубавото е, че на малката си територия България съчетава наистина приказни възможности за различни форми на туризъм взависимот от интересите на нашите гости. Те се припокриват в отделните туристически региони и например, ако една двойка пътешественици -господина обича ски спортовете, конната езда и приключенията, дамата може да се наслади на прекрасни спа процедури, разходка в планината и дегустация на световно известни български вина.

Очакваме Ви в България- място на което може да се насладите 365 дни в годината.

Вашият коментар

Facebook
Instagram
LinkedIn